Så hittar du det billigaste elpriset 2023

Med tanke på att det finns över 100 elhandelbolag i Sverige kan det vara en utmaning att veta vilket som erbjuder billigaste elpriset. Vi har sammanställt tre av Sveriges populärast elhandlare som erbjuder billiga elpriser med nykundsrabatt.

Utmaningen att hitta billiga elpriser

Med tanke på att det finns närmare 150 elhandelsbolag i Sverige är det svårt att veta vilka elhandelsbolag som erbjuder billig el. Det är inte bara elpriserna som är viktiga, det är minst lika viktigt att välja rätt typ av elavtal om man är intresserad av att köpa el så billigt som möjligt. 

Rörligt elavtal ger billigaste elpriset

De flesta privatkunder står mellan valet att välja elavtal med fast eller rörligt elpris. Elavtal med rörligt pris som följer utvecklingen på elbörsen Nord Pool har historiskt sett alltid gett det billigaste elpriset, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. 

Alternativet är att man väljer ett elavtal med fast elpris, vilket innebär att man betalar lika mycket per kilowattimme under hela avtalsperioden – oavsett vad som bänder på elmarknaden. Däremot blir denna avtalsform oftast dyrare eftersom elhandelsbolaget tar betalt för en viss säkerhetsmarginal för en prisuppgång.

Lägst påslag hos Göta Energi

Alla elhandelsbolag tar ut ett påslag på inköpspriset. Det är därmed viktigt att jämföra påslaget om man är intresserad av ett elavtal med rörligt elpris. Elhandlaren med ett av marknadens lägsta påslag just nu är Göta Energi som erbjuder deras rörliga elavtal SpotOn med påslaget 3,6 öre/kWh exkl. moms.

Förutom ett lågt påslag erbjuder Göta Energi just nu en rabatt till nya kunder. Som ny kund får man ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten.

Jämför månadsavgiften

Förutom påslaget på inköpspriset tar de flesta elbolag ut en fast månadsavgift. Avgiften skiljer sig oftast inte så mycket mellan elhandelsbolagen utan ligger i regel inom intervallet 40 – 50 kr inkl. moms. Om man däremot använder lite el är det extra viktigt att jämföra de fasta avgifterna.