Billig el

Elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på Nord Pool har visat sig vara den bästa avtalsformen om man prioriterar billigast el över en längre tid. Vi har därför sammanställt populära elbolag som erbjuder denna avtalsform. Tre elbolag erbjuder en rabatt till nya kunder under maj 2023.

Årlig elanvändning:
  • Filter
  • Timmes-mätning
Se fler elbolag

  • Alla elpriser, påslag och avgifter är redovisade inklusive moms.
  • Påslaget avser samtliga rörliga påslag inklusive elcertifikat.
  • Det beräknade elpriset per kWh är baserat på det genomsnittliga marknadspriset under 2022 i elområde SE3 (1,72 kr/kWh inkl. moms).
  • Eventuella rabatter till nya kunder, exempelvis gratis månadsavgift första året, är inte medräknat i ditt totala elpris eftersom detta pris enbart gäller under en inledande period.

Utmaningen att hitta billig el

I Sverige finns det närmare 150 olika elbolag som erbjuder privatkunder möjligheten att köpa el. Det är därför en utmaning för många konsumenter att veta vilket elhandelsbolag som erbjuder billigast el med lägst påslag. Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att hitta det elbolag som ger dig billigast el baserat på din årliga elanvändning.

Vi listar endast elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder. Vi har därmed gjort det enkelt för dig som letar efter så billig el som möjligt under 2021.

Få billigast el med nykundsrabatter

I vår jämförelsetjänst finns just nu tre populära elhandelsbolag som erbjuder någon form av rabatt till nya kunder, dessa är:

  • Fortum.
  • Greenely.
  • Skellefteå Kraft.

Hos Fortum och Skellefteå Kraft behöver nya kunder inte betala några fasta avgifter under 12 månader. En rabatt som innebär en besparing på 420 kr hos Fortum respektive 588 kr hos Skellefteå Kraft.

Greenely bjuder på den fasta månadsavgiften under sex månader om du använder vår rabattkod. Rabatten innebär en besparing på 414 kr.

El köps in på Nord Pool

Elhandelsbolaget köper in din el på den nordiska elbörsen Nord Pool. På Nord Pool bestäms elpriset varje timme utifrån utbud och efterfrågan. Morgondagens elpriser bestäms idag omkring kl. 13:00.

Eftersom elpriset varierar är det omöjligt att alltid kunna köpa billig el. Under de senaste tre åren, januari 2019 – december 2021, har det genomsnittliga spotpriset varit 43 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm).

Rörligt elavtal följer marknadspriset på el

För att ta del av prissvängningarna på Nord Pool är det viktigt att du tecknar ett elavtal med rörligt elpris. Med ett rörligt elavtal skulle du exempelvis endast betalat 9,8 öre/kWh under april 2020 (elområde SE3). Om du hade haft ett bundet elpris under våren 2020 skulle du inte fått ta del av det billiga elpriset som uppstod.

Under 2021 var det ovanligt högra elpriser, exempelvis var spotpriset i genomsnitt 67 öre/kWh i elområde SE3. Trots tillfälligt höga spotpriser under vintern 2021/2022 är vår rekommendation att du inte väljer att binda elpriset genom att teckna ett elavtal med fast pris. Bakgrunden är att elavtal med rörligt elpris har visat sig ge billigast el sett över en längre tid på flera år. Detta fastställde bland annat Energimarknadsinspektionen i under undersökning som analyserade elpriser under åren 2004 – 2018. 

El är billigare på natten

Spotpriset är i regel betydligt lägre på natten på grund av lägre efterfrågan. Om du har möjligheten att anpassa din elanvändning under dygnet finns därmed pengar att spara. Det kan exempelvis vara att köra tvättmaskiner och diskmaskiner på natten istället för på dagen och att anpassa laddningen av elbilar. 

Detta förutsätter dock ett elavtal med rörligt elpris. Med ett fast elpris betalar du lika mycket per kWh under dygnets alla timmar.

Tillkommande avgifter på el

För att hitta det billigaste elavtalet är det viktigt att jämföra påslaget. Elhandelsbolaget som köper in din el tar alltid ut ett påslag på marknadspriset. Påslaget är oftast omkring 4 – 7 öre/kWh exkl. moms och ersätter elhandelsbolaget för att bland annat köpa in elcertifikat, eventuell ursprungsmärkning och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät. Förutom påslaget tillkommer i regel en fast månadsavgift på cirka 30 – 55 kr exkl. moms.

Tips: Tänk på att du även måste betala nätavgifter till din nätägare och energiskatt som under 2022 är 36 öre/kWh exkl. moms för de flesta privatkunder.

Billigaste påslaget hos Greenely

Greenely erbjuder just nu ett av marknadens billigaste elpriser tack vare det låga påslaget på inköpspriset. Påslaget är cirka 2,2 öre/kWh exkl. moms och inkluderar kostnaden för elcertifikat. Detta påslag inkluderar även miljömärkningen Bra Miljöval.

Tänk dock på att Greenely har ett något högre fast månadsavgift jämfört mot exempelvis Fortum. Detta innebär att Greenely är det billigaste alternativet för dig som exempelvis bor i en större lägenhet eller villa och använder mycket el.

Tips: Använd vår rabattkod hos Greenely och spara 414 kr under de första sex månaderna.

Så mycket kostar el i Sverige

Tänk på att fakturan från ditt elhandelsbolag endast ersätter kraftproducenterna för deras produktion av el. En tillkommande kostnad är nätavgiften som ska betalas in till nätbolaget som äger elnätet på din ort. Nätavgiften ersätter nätbolaget för att du använder deras elnät för att transportera el från kraftproducenterna till ditt hushåll.

Nätavgiften för ett 16 A abonnemang som är vanligt i lägenheter kan uppgå till cirka 25 – 30 öre per kWh exkl. moms och cirka 1 300 – 1 500 kr exkl. moms i fast årsavgift.   

Förutom nätavgiften och ersättningen till kraftproducenterna och elhandelsbolaget tillkommer en energiskatt som i dagsläget är 39,2 öre/kWh exkl. moms (2023). Med moms (25 %) inräknad är energiskatten 49 öre/kWh.

Det totala elpriset för 1 kWh uppgår därmed till cirka 1,5 – 2,5 kr/kWh inkl. moms för de flesta elkonsumenter.

Vanliga frågor

Vad kostar billig el?

Billig el har ett påslag på inköpspriset under 6 öre/kWh exkl. moms. Detta påslag bör inkludera kostnaden för elcertifikat. Tänk på att den totala elkostnaden är cirka 1,5 – 2,5 kr per kWh inkl. moms, nätavgifter och energiskatt.

Hur får jag det billigaste elpriset?

Välj ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på Nord Pool. Denna avtalsform har historiskt sett gett det billigaste elpriset, åtminstone sett över en längre tidsperiod. Det kan även vara en smart idé att välja ett elbolag som ger rabatt till nya kunder.

Vilket elavtal ger billigast el?

Elavtal med rörligt elpris ger billigast el över en längre tid. Däremot måste du ta risken att elpriset går upp under vissa perioder.

Vilka elbolag erbjuder nykundsrabatter?

Tre elbolag som ger nykundsrabatter under 2021 är Göta Energi, Telge Energi och Fortum. Med vår rabattkod har du även möjligheten att få rabatt hos elbolaget Greenely.