Jämför & byt elabonnemang

Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att hitta det billigaste elabonnemanget med lågt påslag på inköpspriset. Allt du behöver göra är att välja din årliga elförbrukning för att se vilket elbolag som ger dig det lägsta elpriset.

Årlig elanvändning:
  • Filter
  • Timmes-mätning
Se fler elbolag

  • Ditt beräknade elpris är baserat på elbörsen Nord Pools genomsnittliga spotpris under perioden januari – juni 2023 i elområde SE3 (Stockholm), vilket innebär 86,8 öre/kWh inkl. moms.
  • Alla elpriser, avgifter och påslag är redovisade inkl. moms.
  • Påslaget inkluderar samtliga rörliga påslag samt elcertifikat, däremot inte ett eventuellt volympåslag. 
  • Ditt beräknade elpriset är ett jämförelsepris. Ditt framtida elpris kan bli högre eller lägre beroende på framtida spotpriser och eventuellt volympåslag.
  • Rabatter som enbart gäller under en inledande period, exempelvis fri avgift under 6 månader, är inte medräknat i det totala elhandelspriset.

Så enkelt är det att byta elabonnemang

Det är vanligt att ditt nya elbolag hjälper till med hela bytesprocessen. Fortum, Göta Energi och Greenely är exempel på tre elbolag som hjälper till att säga upp ditt befintliga elavtal och att kontrollera din uppsägningstid. Du behöver därmed inte oroa dig för att du bryter ditt befintliga elavtal i förtid, vilket ofta leder till kostsamma brytavgifter.

Så får du lägst elpris

För att få ett lågt elpris är det viktigt att välja rätt typ av elabonnemang. Det finns flera olika avtalsformer, varav rörligt och fast elpris är de två vanligaste i Sverige. Rörligt elpris följer spotprisets utveckling på Nord Pool medan fast elpris innebär att du binder ditt elpris under hela avtalsperioden.

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid rekommenderar vi att väljer ett rörligt elpris. Denna avtalsform har visat sig ge lägst elpris historiskt sett. 

Jämför påslaget på inköpspriset

Alla elhandlare tar ut ett påslag på inköpspriset. Det är därmed inte möjligt att köpa el till inköpspris. Påslaget varierar mellan elhandlarna men ligger oftast i intervallet 3 – 7 öre/kWh exkl. moms. Påslaget ersätter elhandlaren för bland annat inköp och administration av elcertifikat samt avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät.

Exempel: Spotpriset på el var under den senaste månaden 30 öre/kWh exkl. moms. Din elhandlare har ett påslag på 5 öre/kWh exkl. moms. Ditt totala elhandelspris blir därmed 35 öre/kWh exkl. moms. Observera att det även tillkommer en fast månadsavgift.

Elabonnemang med rabatt till nya kunder

Om du är intresserad av ett riktigt lågt elpris under det första året rekommenderar vi att du vänder dig till ett elbolag som erbjuder elabonnemang med någon form av erbjudande eller kampanjpris.

Just nu erbjuder följande elbolag rabatt på sina elabonnemang till nya kunder:

  • Fortum: 470 kr (ingen månadsavgift under 12 månader).
  • Greenely: 414 kr (ingen månadsavgift under 6 månader med vår rabattkod).
  • Skellefteå Kraft: Minst 405 kr (ingen månadsavgift och inget rörligt påslag under 9 månader).

Kom ihåg elabonnemanget hos din nätägare

Kom ihåg att du måste teckna ett elabonnemang, i form av ett så kallat elnätsavtal, hos det företag som äger elnätet på din adress. Du har endast möjlighet att välja elhandelsleverantör i Sverige, däremot inte elnätsleverantör.

Vanliga frågor

Finns det elabonnemang utan fasta avgifter?

Nej, vi har inte hittat en enda elhandlare som erbjuder elabonnemang utan en fast månadsavgift.

Vilket är det bästa elabonnemanget 2022?

Vilket som är det bästa elabonnemanget är till stor del en individuell fråga då man som elkonsument prioriterar olika saker, exempelvis lägsta möjliga påslag på inköpspriset, lägsta elpris för bindningstiden 24 månader eller möjligheten att få Naturkyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Några exempel på elbolag som erbjuder elabonnemang med lågt påslag på inköpspriset i kombination med en rabatt till nya kunder är Fortum, Göta Energi och Greenely.

Ska jag välja elabonnemang med rörligt eller fast elpris?

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid rekommenderar vi elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform har gett lägst elpris historiskt sett över en längre tidsperiod, enligt en studie utförd av Energimarknadsinspektionen som undersökte åren 2004 – 2018. Du kan läsa mer om att välja fast eller rörligt elpris här.

Finns det elabonnemang med rabatt till nya kunder?

Ja, vi har hittat fyra elhandlare som erbjuder elabonnemang med kampanjpris till nya kunder. Dessa är Greenely, Göta Energi, Fortum och Telge Energi.