Hitta billig el 2024
Hitta elavtalet med billigast el på bara några minuter med vår jämförelsetjänst.
Utmaningen att hitta billig el
I Sverige finns det närmare 150 olika elbolag som erbjuder privatkunder möjligheten att köpa el. Det är därför en utmaning för många konsumenter att veta vilket elhandelsbolag som erbjuder billigast el med lägst påslag. Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att hitta det elbolag som ger dig billigast el baserat på din årliga elanvändning.
Vi listar endast elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder. Vi har därmed gjort det enkelt för dig som letar efter så billig el som möjligt.
Få billigast el med erbjudanden till nya kunder
I vår jämförelsetjänst hittar du just nu två elbolag som erbjuder någon form av rabatt till nya kunder, dessa är Fortum och Skellefteå Kraft. Använd vår jämförelsetjänst för att se vilken rabatt du kan få för din årliga elanvändning och i ditt elområde.
Om du är intresserad av ett rörligt elpris och har en hög elanvändning, bör Skellefteå Krafts erbjudande vara det bästa för dig just nu. Skellefteå Kraft erbjuder möjligheten att köpa el till inköpspris under 9 månader, vilket innebör 0 öre/kWh i påslag och 0 kr i månadsavgift.
El köps in på Nord Pool
Elhandelsbolaget köper in din el på den nordiska elbörsen Nord Pool. På Nord Pool bestäms elpriset varje timme utifrån utbud och efterfrågan. Morgondagens elpriser bestäms idag omkring kl. 13:00.
Eftersom elpriset varierar är det omöjligt att alltid kunna köpa billig el. Under de senaste tre åren, januari 2019 – december 2021, har det genomsnittliga spotpriset varit 43 öre/kWh i elområde SE3 (Stockholm).
Rörligt elavtal följer marknadspriset på el
För att ta del av prissvängningarna på Nord Pool är det viktigt att du tecknar ett elavtal med rörligt elpris. Med ett rörligt elavtal skulle du exempelvis endast betalat 9,8 öre/kWh under april 2020 (elområde SE3). Om du hade haft ett bundet elpris under våren 2020 skulle du inte fått ta del av det billiga elpriset som uppstod.
Under 2021 var det ovanligt högra elpriser, exempelvis var spotpriset i genomsnitt 67 öre/kWh i elområde SE3. Trots tillfälligt höga spotpriser under vintern 2021/2022 är vår rekommendation att du inte väljer att binda elpriset genom att teckna ett elavtal med fast pris. Bakgrunden är att elavtal med rörligt elpris har visat sig ge billigast el sett över en längre tid på flera år. Detta fastställde bland annat Energimarknadsinspektionen i under undersökning som analyserade elpriser under åren 2004 – 2018.
El är billigare på natten
Spotpriset är i regel betydligt lägre på natten på grund av lägre efterfrågan. Om du har möjligheten att anpassa din elanvändning under dygnet finns därmed pengar att spara. Det kan exempelvis vara att köra tvättmaskiner och diskmaskiner på natten istället för på dagen och att kontrollera priset innan du laddar din elbil.
Detta förutsätter dock ett elavtal med timpris. Med ett fast elpris betalar du istället lika mycket per kWh under dygnets alla timmar.
Tillkommande avgifter på el
För att hitta det billigaste elavtalet är det viktigt att jämföra påslaget. Elhandelsbolaget som köper in din el tar alltid ut ett påslag på marknadspriset. Påslaget är oftast omkring 4 – 7 öre/kWh exkl. moms och ersätter elhandelsbolaget för att bland annat köpa in elcertifikat, eventuell ursprungsmärkning och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät. Förutom påslaget tillkommer i regel en fast månadsavgift på cirka 30 – 55 kr exkl. moms.
Tips: Tänk på att du även måste betala nätavgifter till din nätägare och energiskatt som under 2022 är 36 öre/kWh exkl. moms för de flesta privatkunder.
Så mycket kostar el i Sverige
Tänk på att fakturan från ditt elhandelsbolag endast ersätter kraftproducenterna för deras produktion av el. En tillkommande kostnad är nätavgiften som ska betalas in till nätbolaget som äger elnätet på din ort. Nätavgiften ersätter nätbolaget för att du använder deras elnät för att transportera el från kraftproducenterna till ditt hushåll.
Nätavgiften för ett 16 A abonnemang som är vanligt i lägenheter kan uppgå till cirka 25 – 30 öre per kWh exkl. moms och cirka 1 300 – 1 500 kr exkl. moms i fast årsavgift.
Förutom nätavgiften och ersättningen till kraftproducenterna och elhandelsbolaget tillkommer en energiskatt som i dagsläget är 42,8 öre/kWh exkl. moms (2024). Med moms (25 %) inräknad är energiskatten 53,5 öre/kWh.
Det totala elpriset för 1 kWh uppgår därmed till cirka 1,5 – 3,0 kr/kWh inkl. moms för de flesta elkonsumenter.
Vanliga frågor
Vad kostar billig el?
För elavtal med fast elpris ändrar elbolagen sina priser kontinuerligt utifrån vad som händer på elmarknaden. Du behöver därmed jämföra elavtal mellan ett flertal olika elbolag för att veta att du får ett billigt elpris.
För elavtal med rörligt elpris är det viktigt att kontrollera elbolagens påslag på inköpspriset. Du bör välja ett elbolag som har ett påslag på inköpspriset som understiger cirka 7 öre/kWh exkl. moms. Detta påslag bör inkludera kostnaden för elcertifikat.
Hur får jag det billigaste elpriset?
Om du är intresserad av att köpa el så billigt som möjligt bör du välja ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på Nord Pool. Denna avtalsform har historiskt sett gett det billigaste elpriset, åtminstone sett över en längre tidsperiod. Det kan även vara en smart idé att välja ett elbolag som ger rabatt till nya kunder. Rabatten till nya kunder kan i vissa fall uppgå till 1 500 kr.
Vilket elavtal ger billigast el?
Avtalsformen rörligt elpris har historiskt sett gett billigast el, åtminstone sett över längre tidsperioder. Däremot kan det vid vissa tidpunkter vara fördelaktigt att binda elpriset med avtalsformen fast elpris. Problemet är dock att veta när det är fördelaktigt, eftersom det är svårt att förutspå utvecklingen på elmarknaden.
Vilka elbolag erbjuder billig el med rabatt?
Använd för jämförelsetjänst för elavtal för att se vilka elbolag som ger dig den bästa rabatten. Rabatten kan variera beroende på din boendeform, din årliga elanvändning och ditt elområde. Just nu hittar du bland annat unika erbjudanden från Fortum och Skellefteå Kraft i vår jämförelsetjänst.