Teckna elavtal som student

Vi har gjort det enkelt för dig som Àr student och letar efter ett riktigt billigt elavtal. PÄ denna sida har vi sammanstÀllt populÀra elbolag som erbjuder elavtal med studentrabatt.

Elbolag med studentrabatt – april 2021

BÀsta elavtalet för studenter

Med tanke pĂ„ att de flesta studenter prioriterar lĂ€gsta möjliga pris rekommenderas ett elavtal med rörligt elpris. Med ett rörligt elpris betalar man marknadspriset pĂ„ el som varierar dagligen utifrĂ„n utbud och efterfrĂ„gan pĂ„ den nordiska elbörsen Nord Pool. Den genomsnittliga mĂ„nadspriset har under de senaste tre Ă„ren (maj 2017 – april 2020) varierat som mest mellan 10 – 57 öre/kWh. Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett varit det billigaste elavtalet sett över en lĂ€ngre tid.

Med tanke pÄ att de flesta studenter bor i en mindre lÀgenhet och anvÀnder lite el kommer marknadens prisvariationer inte fÄ nÄgon större pÄverkan pÄ de flesta studenters ekonomi. Om man dÀremot inte kÀnner att man klarar av en prisvariation och vill veta vad elpriset kommer kosta under hela avtalsperioden rekommenderas ett elavtal med fast elpris. TÀnk dock pÄ att din totala elkostnad oavsett kommer variera mellan olika mÄnader pÄ grund av variationer i din elförbrukning.

JÀmför pÄslaget och mÄnadsavgiften

Kom ihÄg att jÀmföra pÄslaget mellan elbolagen. Förutom marknadspriset tillkommer alltid ett pÄslag som tÀcker elbolagets utgifter för bland annat elcertifikat, avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnÀt samt eventuellt inköp av ursprungsgarantier.

Förutom pĂ„slaget tillkommer i regel alltid en fast mĂ„nadsavgift pĂ„ cirka 40 – 50 kr inkl. moms. Om du anvĂ€nder vĂ€ldigt lite el kommer den fasta avgiften stĂ„ för en betydande andel av din totala elkostnad. 

Vilket Àr det bÀsta elbolaget för studenter?

Vilket som Àr det bÀsta elbolaget som student Àr svÄrt att avgöra dÄ man som konsument prioriterar olika faktorer, exempelvis lÀgsta möjliga pÄslag eller möjligheten att köpa till miljömÀrkningen Bra Miljöval. Om man som student prioriterar en hög kundnöjdhet rekommenderas Telge Energi om utsÄgs till elbolaget med högst anseddhet 2019 av Sifo.

Finns det elavtal med studentrabatt?

Vi har hittat ett elbolag som erbjuder elavtal med studentrabatt. Fortum erbjuder just nu 500 kr i rabatt till alla studenter. Du fÄr Àven gratis el under sommarmÄnaderna juni, juli och augusti.

Elleverantörer pÄ din ort

Oavsett om du Àr student i Stockholm, Göteborg, Lund, LuleÄ eller Uppsala kan du teckna ett elavtal hos de flesta svenska elbolag. De flesta elbolag, framför allt alla större, levererar el till alla adresser i Sverige. DÀremot mÄste du teckna ett elnÀtsavtal med den nÀtÀgare som Àger elnÀtet pÄ din ort. ElnÀtsavgiften tÀcker nÀtÀgarens kostnader för att underhÄlla och utveckla det svenska elnÀtet, till skillnad frÄn elhandeln som ersÀtter kraftproducenterna för deras elproduktion.