Teckna elavtal som student

Vi har gjort det enkelt för dig som är student och letar efter ett riktigt billigt elavtal. På denna sida har vi sammanställt populära elbolag som erbjuder elavtal med studentrabatt.

Elbolag med studentrabatt

Bästa elavtalet för studenter

Med tanke på att de flesta studenter prioriterar lägsta möjliga pris rekommenderas ett elavtal med rörligt elpris. Med ett rörligt elpris betalar man marknadspriset på el som varierar dagligen utifrån utbud och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nord Pool. Den genomsnittliga månadspriset har under de senaste tre åren (maj 2017 – april 2020) varierat som mest mellan 10 – 57 öre/kWh. Elavtal med rörligt elpris har historiskt sett varit det billigaste elavtalet sett över en längre tid.

Med tanke på att de flesta studenter bor i en mindre lägenhet och använder lite el kommer marknadens prisvariationer inte få någon större påverkan på de flesta studenters ekonomi. Om man däremot inte känner att man klarar av en prisvariation och vill veta vad elpriset kommer kosta under hela avtalsperioden rekommenderas ett elavtal med fast elpris. Tänk dock på att din totala elkostnad oavsett kommer variera mellan olika månader på grund av variationer i din elförbrukning.

Jämför påslaget och månadsavgiften

Kom ihåg att jämföra påslaget mellan elbolagen. Förutom marknadspriset tillkommer alltid ett påslag som täcker elbolagets utgifter för bland annat elcertifikat, avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät samt eventuellt inköp av ursprungsgarantier.

Förutom påslaget tillkommer i regel alltid en fast månadsavgift på cirka 40 – 50 kr inkl. moms. Om du använder väldigt lite el kommer den fasta avgiften stå för en betydande andel av din totala elkostnad. 

Vilket är det bästa elbolaget för studenter?

Vilket som är det bästa elbolaget som student är svårt att avgöra då man som konsument prioriterar olika faktorer, exempelvis lägsta möjliga påslag eller möjligheten att köpa till miljömärkningen Bra Miljöval. Om man som student prioriterar att få en nykundsrabatt rekommenderas Fortum.

Finns det elavtal med studentrabatt?

Vi har hittat ett elbolag som erbjuder elavtal med studentrabatt. Fortum erbjuder just nu 500 kr i rabatt till alla studenter. Du får även gratis el under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Elleverantörer på din ort

Oavsett om du är student i Stockholm, Göteborg, Lund, Luleå eller Uppsala kan du teckna ett elavtal hos de flesta svenska elbolag. De flesta elbolag, framför allt alla större, levererar el till alla adresser i Sverige. Däremot måste du teckna ett elnätsavtal med den nätägare som äger elnätet på din ort. Elnätsavgiften täcker nätägarens kostnader för att underhålla och utveckla det svenska elnätet, till skillnad från elhandeln som ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion.