Elavtal hos Upplands Energi

Upplands Energi är elbolaget i Uppland som erbjuder elavtal till både privatpersoner och företag i hela Sverige. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att köpa el från Upplands Energi under 2021.

Fast eller rörligt elpris

Upplands Energi erbjuder tre olika typer av elavtal till privatkunder under 2021:

  • Elavtal med rörligt elpris.
  • Elavtal med fast elpris under 1, 2 eller 3 år.
  • Mix-elavtal med fast pris under vinterhalvåret. 

Oavsett elavtal ingår ursprungsmärkt fossilfri el.

Elavtal med rörligt elpris

Elavtal med rörligt elpris följer spotprisets utveckling på elbörsen Nord Pool. Du får därmed ett elpris som varierar varje månad. Under 2020 var det genomsnittliga spotpriset 22,1 öre/kWh (elområde SE3).

Upplands Energi erbjuder ett rörligt elpris utan bindningstid med ett påslag på 2,5 öre/kWh exkl. moms samt. Det är även möjligt att välja bindningstiden 1 år, vilket innebär att man får ett lägre påslag på 2,1 öre/kWh exkl. moms. Observera att dessa påslag inte inkluderar kostnaden för elcertifikat.

Månadsavgiften är 12,5 kr inkl. moms om du använder mer än 15 000 kWh/år respektive 25 kr inkl. moms om du använder mindre än 15 000 kWh/år.

Elavtal med fast elpris

Upplands Energi erbjuder även möjligheten att binda elpriset under 1, 2 eller 3 år. Med ett fast elpris behöver du inte oroa dig för prisutvecklingen på elmarknaden, eftersom du betalar samma elpris varje månad under hela avtalsperioden.

Månadsavgiften är 25 kr inkl. moms oavsett elförbrukning. Du behöver besöka Upplands Energi hemsida för att få reda på vad det kostar att binda elpriset i just ditt elområde.

Tänk på att det historiskt sett oftast har lönat sig att teckna elavtal med rörligt elpris. Om du prioriterar lägsta möjliga elpris över tid rekommenderar vi därmed att du undviker att binda elpriset. Du kan läsa mer om att välja rörligt eller fast elpris här.

Elavtalet Trygg Vinter

Med elavtalet Trygg Vinter är elpriset bundet under fem vintermånader. Du får därmed ett fast elpris under perioden 2021-11-01 – 2022-03-31 och ett rörligt elpris under resterande delen av året.

Välj till en extra miljömärkning

Upplands Energi erbjuder möjligheten att välja till någon av av följande miljömärkningar. 

  • Bra Miljöval: 2,4 öre/kWh exkl. moms.
  • Lokalt producerat el i Uppland: 1,0 öre/kWh exkl. moms.
  • Ursprungsmärkt el från vindkraft: 1,0 öre/kWh exkl. moms.
  • Ursprungsmärkt el från vattenkraft: 1,0 öre/kWh exkl. moms.

Privatkunder som inte gör ett aktivt val får oavsett ursprungsmärkt fossilfri el utan någon tillkommande kostnad.

Om Upplands Energi

Energibolaget Upplands Energi grundades 1918 när privata entreprenörer tog beslutet att bygga ut elnät till den uppländska bygden. I dag ägs bolaget av Upplands Energi ekonomisk förening, ett medlemsägt företag som äger kraftledningar och transformatorstationer inom nätområdet. Det är dotterbolaget Upplands Energi AB som erbjuder elhandelsavtal till både privatkunder och företag över hela Sverige.

Adress: Ramsjövägen 46, 743 63 Björklinge.

Bästa alternativen 2021

Med tanke på att Upplands Energi inte erbjuder rabatter till nya kunder finns det billigare alternativ. Använd vår jämförelsetjänst för elavtal för att hitta det billigaste elavtalet med rörligt elpris baserat på din årsförbrukning av el. Vi jämför endast elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder. Det är inte ovanligt att elbolag erbjuder nya kunder möjligheten att inte behöva betala någon månadsavgift första året, en rabatt som är värd cirka 400 – 600 kr. 

Slutsats

Upplands Energi erbjuder privatkunder tre olika typer av elavtal under 2021, ett elavtal med rörligt elpris, ett elavtal med fast elpris under 1 – 3 år samt ett mix-elavtal med namnet Trygg Vinter. Oavsett elavtal ingår alltid fossilfri el. Det är även möjligt att välja till miljömärkningen Bra Miljöval eller att endast köpa ursrprungsmärkt el från lokala kraftproducenter i Uppland.

Fördelar

P

Certifierad enligt Schysst elhandel.

P

Välj till ursprungsmärkt lokalt producerad el i Uppland.

Nackdelar

O

Ingen rabatt till nya kunder.

Vanliga frågor 

Får nya kunder någon rabatt?

Nej, i dagsläget erbjuder Upplands Energi inte någon rabatt till nya kunder.

Vad är månadsavgiften?

För elavtal med rörligt elpris är den fasta månadsavgiften 12,5 kr för årsförbrukning över 15 000 kWh respektive 25 kr för årsförbrukning under 15 000 kWh. För elavtal med fast elpris är månadsavgiften 25 kr oavsett val av bindningstid.

Kan jag välja till någon miljömärkning?

Ja, Upplands Energi erbjuder möjligheten att välja till Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval till kostnaden 2,4 öre/kWh exkl. moms. Det är även möjligt välja ursprungsmärkt el från lokala kraftproducenter i Uppland, vattenkraft eller vindkraft för en kostnad av 1 öre/kWh. Om man som privatkund inte gör ett miljöval ingår oavsett fossilfri el.