Elavtal hos Bixia

Bixia erbjuder privatkunder möjligheten att teckna elavtal med fast eller rörligt elpris. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att byta elhandelsavtal till Bixia.

Elhandelsbolaget med närproducerad el

Bixia är ett av Sveriges större elhandelsbolag med över 200 000 kunder (2018). Bixia är ett de elbolag som köper in mest närproducerad förnybar el i Norden, exempelvis från lokala vindkraftverk och vattenkraftverk. 

Elavtal med rörligt elpris

Med ett rörligt elavtal följer elpriset prisutvecklingen på den Nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset har under de senaste tre åren (2017 – 2019) varierat mellan cirka 0,3 – 0,6 kr/kWh. Historiskt sett har det alltid lönat sig att teckna ett rörligt elpris sett över en längre tidsperiod.

Påslaget ligger på 5 öre per kWh inkl. moms och avser bland annat elcertifikat och avgifter till Nord Pool och Svenska Kraftnät. Förutom påslaget tillkommer en fast månadsavgift på 32,5 kr.

Det rörliga elavtalet har ingen bindningstid, du har därmed att möjligheten att flytta elavtalet när du vill. 

Elavtal med fast elpris

Med ett fast elpris betalar du samma pris per kilowattimme under en avtalad period. Hos Bixia har du möjligheten att välja en avtalsperiod på 1, 2, 3 eller 5 år. Ett bundet elpris passar dig som prioriterar trygghet och som inte vill få en oväntad utgift om elpriset går upp.

Prisexempel (2020-01-01): Bind ditt elpris under 2 år i elområde SE3 (Stockholm).

 

Din kostnad blir 59,9 öre/kWh inkl. moms.

 

En fast avgift tillkommer på 32,5 kr per månad inkl. moms. Med en årsförbrukning på 2 000 kWh betalar du därmed 79,4 kr/kWh inkl. moms och avgifter.

Närproducerad el med Bixia Nära

Om du är intresserad av att stötta närproducerad el kan du kan komplettera ditt elavtal med Bixia Nära för 29 kr per månad. Då köper du endast el från lokala elproducenter som producerar el med bland annat vindkraft och solceller.

I dagsläget har du möjligheten att köpa förnybar el från lokala elproducenter i Blekinge, Bohuslän, Dalarna, Dalsland, Gotland, Gästrikland, Halland, Norrland, Närke, Skåne, Småland, Södermanland, Uppland, Värmland, Västergötland, Västmanland, Östergötland och Öland. 

Om Bixia

Bixia AB (org. nr. 556544-2638) är elbolaget som vill göra det enkelt att välja närproducerad el från förnyelsebara energikällor. Hos Bixia har du bland annat möjligheten att köpa el från vindkraftverk i Östergötland, Västergötland, Skåne och på Öland.

Bixia driver en Miljöfond som sedan starten 2014 stöttat flera hundra projekt som gör skillnad för miljö och klimat. De flesta av projekten är kopplade till investeringar i solceller. Bixia sätter varje månad undan ett belopp för varje Bixiakund, vilket ofta ger omkring en miljon kronor varje år.

Bästa alternativen 2021

Ett populärt alternativ till Bixia är Göta Energi som erbjuder ett av marknadens lägsta påslag på inköpspriset. Påslaget är 3,6 öre/kWh exkl. moms och inkl. elcertifikat, det vill säga 0,4 öre/kWh lägre än Bixia. Nya kunder som tecknar ett elavtal med rörligt pris får ett presentkort på 500 kr som kan användas hos Coop, City Gross eller Hemköp.

Slutsats

Hos Bixia har privatkunder möjligheten att teckna elavtal med bundet eller rörligt elpris. Du kan välja närproducerad el från förnyelsebara energikällor som exempelvis solkraft, vindkraft och vattenkraft.

Fördelar

P

Tydlig och transparent prissättning. 

P

Möjligt att välja närproducerad el från närliggande vindkraftverk, vattenkraftverk och solcellsparker. 

Nackdelar

O

Ingen rabatt till nya kunder.