Elavtal i bostadsrätt

Vi har gjort det enkelt för dig som vill teckna ett nytt elavtal i din bostadsrätt. På denna sida har vi sammanställt populära elbolag som erbjuder rabatt till alla nya kunder. Just nu är det möjligt att få 500 kr i rabatt.

Elbolag med rabatt för dig som bor i bostadsrätt

Teckna elavtal i bostadsrätt

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 är det möjligt för konsumenter att välja vilket elbolag som levererar elen. I Sverige finns det över 100 elbolag som erbjuder en mängd olika typer av elavtal. Som boende i bostadsrätt kan det därmed vara en utmaning att välja elbolag och rätt typ av elavtal.

Två populära elbolag som erbjuder elavtal till alla adresser i Sverige är Fortum och Göta Energi. Fortum är ett av Sveriges största elbolag med över 900 000 kunder. Hos Fortum får alla nya kunder just nu 420 kr i rabatt, då nya kunder inte behöver betala någon månadsavgift under det första året. Göta Energi erbjuder ett av marknadens lägsta påslag på inköpspriset (3,6 öre/kWh) och skickar just nu med ett presentkort på mat (500 kr) som kan användas hos Coop, CityGross, Hemköp och Willys.

Teckna rörligt eller fast elpris

De två vanligaste avtalsformerna i Sverige är elavtal med rörligt respektive fast elpris. Rörligt elpris följer marknadspriset på elbörsen Nord Pool och varierar därmed oftast mellan cirka 30 – 50 öre/kWh exkl. moms under olika månader. Konsumenter som prioriterar en låg risk kan teckna ett elavtal med fast elpris, vilket innebär att elpriser är bundet under hela avtalsperioden. Tänk på att det oftast har lönat sig att teckna ett rörligt elpris, åtminstone sett över en längre tidsperiod.

Elnätsavgiften betalas till nätägaren

Tänk på att du måste teckna ett elnätsavtal med nätägaren på din ort. Nätägaren äger elmätaren i din bostadsrätt och ansvarar för att elen transporteras hem till din elmätare. Nätavgiften täcker nätägarens utgifter för att underhålla en del av det svenska elnätet, till skillnad från elhandelsavgiften som ersätter kraftproducenterna för deras elproduktion.

Energiskatt tillkommer

Förutom elhandelsavgiften och nätavgiften tillkommer en energiskatt som i dagsläget är 49 öre/kWh inkl. moms (2023). För de med reducerad energiskatt, bland annat några kommuner i Norrland, är energiskatten 37 öre/kWh inkl. moms.