Elavtal i bostadsrÀtt

Vi har gjort det enkelt för dig som vill teckna ett nytt elavtal i din bostadsrÀtt. PÄ denna sida har vi sammanstÀllt populÀra elbolag som erbjuder rabatt till alla nya kunder.

Elbolag med rabatt för dig som bor i bostadsrÀtt

Teckna elavtal i bostadsrÀtt

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 Àr det möjligt för konsumenter att vÀlja vilket elbolag som levererar elen. I Sverige finns det över 100 elbolag som erbjuder en mÀngd olika typer av elavtal. Som boende i bostadsrÀtt kan det dÀrmed vara en utmaning att vÀlja elbolag och rÀtt typ av elavtal.

TvÄ populÀra elbolag som erbjuder elavtal till alla adresser i Sverige Àr Fortum och SkellefteÄ Kraft. Fortum Àr ett av Sveriges största elbolag med över 900 000 kunder och erbjuder just nu 500 kr i rabatt till nya kunder. SkellefteÄ Kraft Àr elbolaget med högst kundnöjdhet i branschen 2019 enligt den senaste undersökningen frÄn Svenskt Kvalitetsindex.

Teckna rörligt eller fast elpris

De tvĂ„ vanligaste avtalsformerna i Sverige Ă€r elavtal med rörligt respektive fast elpris. Rörligt elpris följer marknadspriset pĂ„ elbörsen Nord Pool och varierar dĂ€rmed mellan cirka 0,15 – 0,55 kr/kWh exkl. moms under olika mĂ„nader. Konsumenter som prioriterar en lĂ„g risk kan teckna ett elavtal med fast elpris, vilket innebĂ€r att elpriser Ă€r bundet under hela avtalsperioden. TĂ€nk pĂ„ att det oftast har lönat sig att teckna ett rörligt elpris, speciellt över en lĂ€ngre tidsperiod.

ElnÀtsavgiften betalas till nÀtÀgaren

TÀnk pÄ att du mÄste teckna ett elnÀtsavtal med nÀtÀgaren pÄ din ort. NÀtÀgaren Àger elmÀtaren i din bostadsrÀtt och ansvarar för att elen transporteras hem till din elmÀtare. NÀtavgiften tÀcker nÀtÀgarens utgifter för att underhÄlla en del av det svenska elnÀtet, till skillnad frÄn elhandelsavgiften som ersÀtter kraftproducenterna för deras elproduktion.

Energiskatt tillkommer

Förutom elhandelsavgiften och nÀtavgiften tillkommer en energiskatt som i dagslÀget Àr 35,3 öre/kWh exkl. moms. För de med reducerad energiskatt, bland annat nÄgra kommuner i Norrland, Àr energiskatten 25,7 öre/kWh exkl. moms.