Finns det elbolag och elavtal utan fast avgift?

Elhandelsbolagen tar i regel alltid ut en fast årsavgift för sina elavtal. Men har alla elbolag en fast månadsavgift eller finns det några elbolag som erbjuder elavtal utan fasta avgifter?

Den fasta månadsavgiften på elavtal

Förutom påslaget på inköpspriset som ligger på cirka 7 – 9 öre/kWh inkl. moms tar de flesta elhandlare ut en fast årsavgift på cirka 450 – 600 kr inkl. moms. Den fasta avgiften täcker elhandlarens omkostnader för verksamheten eftersom vinstmarginalen i påslaget på det rörliga elpriset är lågt. Det är därmed omöjligt att hitta elavtal utan fasta avgifter och om det var möjligt skulle elbolaget behöva kompensera med ett betydligt högre påslag på inköpspriset.

Med denna bakgrund är det inte möjligt att undvika den fasta månadsavgiften som ofta ligger på cirka 40 – 55 kr inkl. moms. Däremot finns det elbolag som erbjuder elavtal utan fasta avgifter under en viss tidsperiod som ett erbjudande till nya kunder.

Elavtal utan fast årsavgift i 12 månader

Elleverantören Fortum erbjuder just nu både fast och rörligt elavtal utan den fasta månadsavgiften under 12 månader, till ett värde av 504 kr. Efter 12 månader betalar du ordinarie pris som är 42 kr per månad.

Fortum erbjuder både elavtal med rörligt och fast elpris. Om du väljer ett rörligt elpris följer ditt pris utvecklingen på elbörsen Nord Pool. Du får därmed ett elpris som påverkas av elmarknaden och som varierar varje månad. Denna avtalsform har visade sig vara den billigaste över en längre tid. Kunder som prioriterar trygghet har även möjligheten att binda elpriset under en period på 12 alternativt 24 månader.

Elbolaget utan fast månadsavgift i 12 månader

Elleverantören Telge Energi har också ett erbjudande till alla nya kunder där dem bjuder på alla fasta avgifter under 12 månader. Du sparar därmed totalt 588 kr, eftersom den ordinarie månadsavgiften är 49 kr.

Telge Energi är ett av Sveriges mest omtyckta elbolag och utsågs som elbolaget med högst anseddhet i branschen 2019 av Sifo Kantar. Telge Energi erbjuder elavtal med både rörligt och fast elpris samt ett mix-avtal.