Finns det elbolag och elavtal utan fast avgift?

Elhandelsbolagen tar i regel alltid ut en fast årsavgift för sina elavtal. Men har alla elbolag en fast månadsavgift eller finns det några elbolag som erbjuder elavtal utan fasta avgifter?

Den fasta månadsavgiften på elavtal

Förutom påslaget på inköpspriset som ligger på cirka 7 Р9 öre/kWh inkl. moms tar de flesta elhandlare ut en fast årsavgift på cirka 450 Р600 kr inkl. moms. Den fasta avgiften täcker elhandlarens omkostnader för verksamheten eftersom vinstmarginalen i påslaget på det rörliga elpriset är lågt. Det är därmed omöjligt att hitta elavtal utan fasta avgifter och om det var möjligt skulle elbolaget behöva kompensera med ett betydligt högre påslag på inköpspriset.

Med denna bakgrund är det inte möjligt att undvika den fasta månadsavgiften som ofta ligger på cirka 40 Р55 kr inkl. moms. Däremot finns det elbolag som erbjuder elavtal utan fasta avgifter under en viss tidsperiod som ett erbjudande till nya kunder.

Elavtal utan fast årsavgift i 12 månader

Elleverantören Fortum erbjuder just nu både fast och rörligt elavtal utan den fasta månadsavgiften under 12 månader, till ett värde av cirka 500 kr. Efter 12 månader betalar du ordinarie pris som är 42 kr per månad. Vi har inte hittat någon annan elhandlare på den svenska marknaden som bjuder på den fasta avgiften under ett helt år.

Elbolaget utan fast månadsavgift i 12 månader

Elleverantören Telge Energi har också ett erbjudande till alla nya kunder där dem bjuder på alla fasta avgifter under 12 månader. Du sparar därmed totalt 588 kr, eftersom den ordinarie månadsavgiften är 49 kr.

Telge Energi är ett av Sveriges mest omtyckta elbolag och utsågs som elbolaget med högst anseddhet i branschen 2019 av Sifo.