Finns det elbolag och elavtal utan bindningstid?

Vad är en normal bindningstid i Sverige och finns det elbolag som erbjuder elavtal utan bindningstid?

Bindningstid på elavtal

För att kunna teckna ett elavtal utan bindningstid är det viktigt att välja ett avtal med rörligt elpris. Däremot är det viktigt att kontrollera att avtalet inte har någon bindningstid, vissa elhandlare säljer rörliga elavtal med en bindningstid på 12 månader.

Undvik att välja ett fast elpris om du inte vill ha någon bindningstid. Fast elpris innebär att du binder elpriset under hela avtalsperioden som ofta är mellan cirka 6 – 36 månader. Om du väljer ett fast elpris måste du behålla avtalet under hela avtalsperioden, annars riskerar du en straffavgift.

Fördelarna med rörligt pris

Elavtal med rörligt elpris är den populäraste avtalsformen i Sverige, då cirka 50 % av privatkunder har denna avtalsform. Denna typ av elavtal följer prisvariationerna på den nordiska elbörsen Nord Pool, vilket innebär att elpriset kan variera från cirka 10 öre/kWh upp till cirka 60 öre/kWh mellan olika månader. Denna avtalsform gör det även möjligt att välja till tim-mätning, vilket innebär att du följer prisvariationerna på Nord Pool ner på timmes-nivå. 

Populära elbolag utan bindningstid 2023

Elbolaget Fortum erbjuder ett rörligt elavtal utan bindningstid. Du har därmed alltid möjligheten att säga upp avtalet när det passar dig. Fortum är ett av Sveriges största elhandelsbolag med över 900 000 kunder. Fossilfri el ingår alltid, vilket innebär att du får en mix av el från bland annat vindkraft, vattenkraft och kärnkraft. Du har även möjligheten att köpa till ett Miljöpaket om du är intresserad av 100 % förnybar el.

Just nu får alla nya kunder 470  kr i rabatt, eftersom du inte behöver betala någon månadsavgift under de första tolv månaderna.