Teckna elavtal första gången

Att teckna ett elavtal för första gången kan kännas svårt, framför allt om man är osäker över hur elmarknaden fungerar och vilka avtalstyper som finns att välja mellan. Vi guidar dig rätt och visar du hittar ett elhandelsavtal med lågt elpris.

Elhandelsavtal och elnätsavtal

Om du ska teckna ett elavtal för första gången så är det viktigt att veta om skillnaderna mellan elhandelsavtal och elnätsavtal. Du får välja vilket elhandelsbolag du vill ha som elhandelsleverantör, däremot kan du inte välja leverantör av elnätet. Du måste därmed teckna ett elnätsavtal med det företag som äger elnätet på din adress.

Om du tecknar ett elnätsavtal och inte aktivt gör ett val av elhandelsleverantör kommer du bli hänvisad till en elhandelsleverantör. Du kommer i dessa fall få ett så kallat anvisningsavtal som i regel har ett högt elpris och oförmånliga villkor.

Tips: Undvik anvisningsavtal och gör ett aktivt val av elhandelsleverantör.

Över 140 olika elhandelsbolag

I Sverige finns det över 140 olika elbolag. De flesta leverera el till alla adresser i Sverige, däremot finns det undantag.

  Vanliga typer av elhandelsavtal

  De två vanligaste typerna av elavtal är rörligt respektive fast elpris. Rörligt elpris följer spotpriset, det vill säga marknadspriset på el på elbörsen Nord Pool. Ditt elpris kommer därmed variera under året. Elkonsumenter som prioriterar trygghet kan välja att binda elpriset, vilket innebär att elpriset är fast under hela avtalsperioden. Vanliga bindningstider är 12 och 24 månader. 

  Tips: Historiskt sett har rörligt elpris varit billigare än fast elpris. Undvik därmed att binda elpriset om du prioriterar chansen till lägsta möjliga elpris.

   Jämför påslaget på inköpspriset

   För elavtal med rörligt elpris är det viktigt att jämföra påslaget på inköpspriset. Påslaget ersätter elhandelsbolaget för bland annat elcertifikat, avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät samt eventuella ursprungsgarantier. Många elhandelsbolag är otydliga med prissättningen och är dåliga på att redovisa påslagets delar.

   Tips: Välj ett elbolag som redovisar sitt påslag på ett tydligt sätt. Kom ihåg att kontrollera om kostnaden för elcertifikat ingår i påslaget.

    Välj en elhandlare med nykundsrabatt

    Om man ska teckna ett elavtal för första gången så är det ett perfekt tillfälle att vända sig till en elleverantör som erbjuder rabatt till nya kunder.

    Elbolaget Greenely bjuder just nu på månadsavgiften under sex månader om du använder vår rabattkod ”6moff”. Med vår rabattkod sparar du 414 kr. Greenely erbjuder ett rörligt elavtal som följer spotpriserna varje timme. Påslaget är endast cirka 2,2 öre/kWh exkl. moms och inkluderar miljömärkningen Bra Miljöval.