Billigaste elavtalet 2021

Elavtal med rörligt pris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool har visat sig vara den billigaste typen av elavtal, åtminstone sett över en längre tidsperiod. Nedan finner du tre populära elbolag som erbjuder denna avtalsform i kombination med en rabatt till nya kunder. Under september 2021 är det möjligt att få upp till 588 kr i nykundsrabatt.

Välj din årsförbrukning av el nedan för att hitta elavtalet med lägst elpris per kWh. Observera att det beräknade elpriset är baserat på det genomsnittliga marknadspriset på el under 2020 (22 öre/kWh exkl. moms, elområde SE3). Samtliga priser och avgifter är redovisade inklusive moms.

Årlig elanvändning:
  • Filter
  • App som visar elförbrukning
Se fler elbolag

Så hittar du det billigaste elavtalet

Vi har jämfört elpriserna mellan tre populära elbolag som erbjuder rabatt till alla nya kunder, dessa är Göta Energi, Fortum och Telge Energi. Att teckna ett elavtal med nykundsrabatt är ett smart sätt att få det billigaste elpriset. Det är inte ovanligt att elbolag bjuder på alla fasta avgifter under 12 månader, vilket innebär möjligheten att få en rabatt på cirka 500 – 600 kr.

Jämför påslag och fasta avgifter

För att hitta det billigaste elavtalet är det viktigt att jämföra både påslaget och den fasta avgiften. Alla elhandlare tar ut ett påslag på inköpspriset som täcker elhandlarens utgifter för bland annat elcertifikat, ursprungsgarantier och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät. Påslaget varierar mellan olika elhandlare men ligger ofta i intervallet 4 – 7 öre/kWh exkl. moms.

Förutom påslaget tillkommer i regel en fast månadsavgift på cirka 40 – 70 kr inkl. moms. Tänk på att den fasta avgiften kan utgöra en stor andel av din totala elhandelskostnad om du använder lite el.

Teckna ett rörligt elavtal

Elhandelsbolagen erbjuder flera olika typer av elavtal. De vanligaste avtalsformerna som erbjuds är elavtal med fast respektive rörligt elpris. Elavtal med rörligt elpris följer marknadspriset på elbörsen Nord Pool till skillnad från elavtal med fast elpris där elpriset är bundet under hela avtalsperioden. Historiskt sett har det alltid lönat sig att teckna ett elavtal med rörligt elpris, åtminstone över en längre tidsperiod.

Billiga elavtal hos Fortum

Fortum är en av Sveriges största elhandelsleverantörer med över 900 000 kunder. Hos Fortum är det möjligt att teckna ett elavtal med fast eller rörligt elpris direkt på hemsidan. Påslaget är 5,9 öre/kWh exkl. moms och inkluderar elcertifikat. Oavsett om man väljer fast eller rörligt elpris får alla nya kunder 500 kr i rabatt under det första året, då nya kunder inte behöver betala någon månadsavgift.

Fosslfri el ingår till alla elavtal, vilket innebär att elen kommer från kärnkraft och förnyelsebara energikällor som vindkraft och vattenkraft.

Lägst påslag hos Göta Energi

Göta Energi erbjuder just nu en av marknadens lägsta påslag på endast 3,6 öre/kWh. 2 öre av dessa avser kostnaden för elcertifikat. Månadsavgiften är 49 kr för dig som använder upp till 5 000 kWh per år. Om du överstiger denna årsförbrukning är månadsavgiften 69 kr.

Slutsats – billigaste elavtalet 2021

Om du är intresserad av ett så lågt elpris som möjligt över en längre tidsperiod är vår rekommendation att du väljer ett elavtal med rörligt elpris. Göta Energi erbjuder just nu ett av marknadens billigaste elavtal med tanke på att påslaget på inköpspriset är 3,6 öre/kWh exkl. moms. Just nu får alla nya kunder ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten.