Elskling РOmdöme

Elskling hjälper privatkunder att hitta det billigaste elavtalet genom att jämföra priser hos samtliga 149 elhandelsbolag i Sverige. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att jämföra elavtal med Elskling.

Så fungerar Elskling.se

Sedan starten 2007 har Elskling.se hjälpt över 700 000 kunder att jämföra elbolag och elavtal.

Det tar bara 8 minuter att jämföra och byta elavtal med Elskling. Allt du behöver göra är följande steg:

  1. Ange ditt postnummer.
  2. Ange typ av bostad och årsförbrukning.
  3. Ange om du är intresserad av fast elpris, rörligt elpris eller mixpris.
  4. Välj om du är intresserad av ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor. 
  5. Välj om du vill betala med autogiro, e-faktura eller pappersfaktura. 
  6. Jämför elavtalen och välj det bästa utifrån dina krav. 

Kom ihåg att kontrollera att du inte har ett befintligt elavtal med bindningstid eller uppsägningstid.

Elavtal med rörligt elpris

Med ett rörligt elpris följer elpriset utvecklingen på den nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset har under de senaste tre åren (2017 Р2019) varierat mellan cirka 30 Р55 öre/kWh mellan olika månader. Under våren och sommaren 2020 har elpriset legat på historiskt låga nivåer mellan cirka 10 Р30 öre/kWh.

Om du har en elmätare som kan hantera timmätning kan du teckna ett rörligt elavtal med timmätning. Då har du möjligheten att följa elprisets variation varje timme och kan därmed anpassa din förbrukning till tider på dygnet då priset är lågt.

Elavtal med fast elpris

Med ett fast elpris betalar du samma pris per kilowattimme under hela bindningstiden. Ett bundet elpris passar därmed dig som inte vill riskera att få en oväntad utgift på grund av elmarknadens variation.

Hos Elskling har du möjligheten att jämföra bindningstider från 6 månader upp till 5 år.

Elavtal mix

Elskling jämför även så kallade mix-avtal som är en kombination av rörligt och fast elpris. Vissa elhandelsbolag erbjuder så kallade vintersäkrade elavtal som innebär att du betalar ett fast elpris under vinterhalvåret och ett rörligt elpris under sommarhalvåret. Ett vintersäkrat elavtal passar dig som använder mycket el på vintern, exempelvis för att du värmer upp ditt hus med elvärme, och som inte vill få en oväntad utgift om elpriset går upp. Tänk dock på att det oftast lönar sig att välja ett avtal med rörligt pris.

Jämför elens totala kostnad 

Den främsta fördelen med Elskling är enkelheten att jämföra elens totala kostnad inklusive avgifter. En vanlig avgift hos de flesta elhandelsbolag är en månadsavgift på cirka 40 Р50 kr. Tack vare möjligheten att ange årsförbrukningen kan Elskling beräkna det totala elpriset (kr/kWh) inklusive påslag, elcertifikat, månadsavgift, uppläggningsavgift och fakturaavgift.

Kom ihåg att du även måste betala för energiskatt (35,3 öre/kWh exkl. moms under 2020) och nätavgifter till din nätägare. Dessa priser kan du inte påverka.

El från förnyelsebara energikällor

Om du väljer att jämföra miljöavtal är det enkelt att hitta ett elavtal med el från förnyelsebara energikällor som vindkraft, solkraft eller vattenkraft. 

Eftersom elen är ursprungsmärkt kan du vara säker på elens ursprung. Kostnaden för ursprungsmärkt el från vattenkraft är relativt billigt och kostar oftast cirka 1 öre/kWh, däremot är det oftast dyrare med el från vindkraft och solkraft.

Om Elskling

Elskling.se har sedan starten hjälpt över 700 000 svenska husåll att jämföra och byta elavtal. Zmarta Group köpte Elskling 2018. Zmarta Group äger även bland annat låneförmedlarna Freedom Finance och Zmarta. 

Slutsats

Elskling.se erbjuder en kostnadsfri jämförelsetjänst för elavtal. Oavsett om du är intresserad av ett rörligt, fast eller mix-avtal kan du använda Elskling för att hitta det billigaste elpriset. 

Fördelar

P

Jämför elpriser hos Sveriges samtliga 149 elhandelsbolag.

P

Jämför elavtal med mix-elpris, rörligt elpris och bundet elpris.

Nackdelar

O

Med tanke på att tjänsten är kostnadsfri finns det ingen nackdel att använda Elskling.