Elskling – Omdöme

Elskling hjälper privatkunder att hitta det billigaste elavtalet genom att jämföra priser hos samtliga elhandelsbolag i Sverige. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med att jämföra elavtal med Elskling under 2024.

Så fungerar Elskling.se

Sedan starten 2007 har Elskling.se hjälpt över 700 000 kunder att jämföra elavtal.

Det tar bara 8 minuter att jämföra och byta elavtal med Elskling. Allt du behöver göra är följande steg:

  1. Ange ditt postnummer.
  2. Ange typ av bostad och årsförbrukning.
  3. Ange om du är intresserad av fast elpris, rörligt elpris eller mixpris.
  4. Välj om du är intresserad av ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor.
  5. Välj om du vill betala med autogiro, e-faktura eller pappersfaktura.
  6. Jämför elavtalen och välj det bästa utifrån dina krav.

Kom ihåg att kontrollera att du inte har ett befintligt elavtal med bindningstid eller uppsägningstid.

Elavtal med rörligt elpris

Med ett rörligt elpris följer ditt elpris spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Under 2020 var det historiskt låga spotpriser då det genomsnittliga priset var 0,22 kr/kWh (elområde SE3). Hittills under 2021 (januari – juli) har det genomsnittliga priset varit 0,45 kr/kWh (elområde SE3).

Om du har en elmätare som kan hantera tim-mätning kan du teckna ett rörligt elavtal med tim-mätning. Då har du möjligheten att följa elprisets variation varje timme och kan därmed anpassa din förbrukning till tider på dygnet då priset är lågt.

Tips: Välj elavtal med rörligt elpris om du priorterar lägsta möjliga pris över tid. 

Elavtal med fast elpris

Med ett fast elpris betalar du samma pris per kilowattimme under hela bindningstiden. Ett bundet elpris passar därmed dig som inte vill riskera att få en oväntad utgift på grund av elmarknadens variation. Hos Elskling har du möjligheten att jämföra bindningstider från 6 månader upp till 5 år.

Tänk på att det historiskt sett sällan har lönat sig att binda elpriset.

Elavtal mix

Elskling jämför även så kallade mix-avtal som är en kombination av rörligt och fast elpris. Vissa elhandelsbolag erbjuder så kallade vintersäkrade elavtal som innebär att du betalar ett fast elpris under vinterhalvåret och ett rörligt elpris under sommarhalvåret. Ett vintersäkrat elavtal passar dig som använder mycket el på vintern, exempelvis för att du värmer upp ditt hus med elvärme, och som inte vill få en oväntad utgift om elpriset går upp. Tänk dock på att det oftast lönar sig att välja ett avtal med rörligt pris.

Jämför elens totala kostnad 

Den främsta fördelen med Elskling är enkelheten att jämföra elens totala kostnad inklusive avgifter. En vanlig avgift hos de flesta elhandelsbolag är en månadsavgift på cirka 40 – 50 kr. Tack vare möjligheten att ange årsförbrukningen kan Elskling beräkna det totala elpriset (kr/kWh) inklusive påslag, elcertifikat, månadsavgift, uppläggningsavgift och fakturaavgift.

Kom ihåg att du även måste betala för energiskatt (53,5 öre/kWh inkl. moms under 2024) och nätavgifter till din nätägare. Dessa priser kan du inte påverka.

El från förnyelsebara energikällor

Om du väljer att jämföra miljöavtal är det enkelt att hitta ett elavtal med el från förnyelsebara energikällor som vindkraft, solkraft eller vattenkraft. 

Eftersom elen är ursprungsmärkt kan du vara säker på elens ursprung. Kostnaden för ursprungsmärkt el från vattenkraft är relativt billigt och kostar oftast cirka 1 öre/kWh, däremot är det oftast dyrare med el från vindkraft och solkraft.

Kundbetyg på Trustpilot

Elskling har ett kundbetyg på 4,6 av 5 från totalt 1 926 omdömen på Trustpilot (2024-05-30).

Om Elskling

Elskling.se har sedan starten hjälpt över 700 000 svenska husåll att jämföra och byta elavtal. Zmarta Group köpte Elskling 2018. Zmarta Group äger även bland annat låneförmedlarna Freedom Finance och Zmarta

Populära alternativ

Om du är intresserad av ett rörligt elpris som följer prisutvecklingen på Nord Pool kan du använda vår jämförelsetjänst för elavtal. Elavtal24 jämför betydligt färre elavtal än Elskling, däremot jämför vi endast elavtal med nykundsrabatter från elbolag med hög kundnöjdhet.

Slutsats

Elskling.se erbjuder en kostnadsfri jämförelsetjänst för elavtal. Oavsett om du är intresserad av ett rörligt, fast eller mix-avtal kan du använda Elskling för att hitta det billigaste elpriset. 

Fördelar

P

Jämför elpriser hos alla svenska elbolag.

P

Jämför elavtal med mix-elpris, rörligt elpris och bundet elpris.

P

Lång erfarenhet av att jämföra elbolag. 

Nackdelar

O

Finns en risk att du väljer ett elbolag med dålig kundnöjdhet.

Vanliga frågor

Vad behöver jag göra innan jag använder Elskling?

Kontrollera att du inte har någon uppsägningstid eller bindningstid hos ditt nuvarande elbolag. Detta kan du kontrollera på din senaste faktura alternativt genom att besöka ditt elbolags hemsida där du kan kontroller avtalsvillkoren.

Du behöver även ha tillgång till dina anläggningsuppgifter, vilket är 18-siffrig kod som står på din elmätare. Denna kod kallas även anläggnings-ID och EAN-kod.

Finns det några risker med att byta elavtal med Elskling?

Nej, den finns inga risker med att byta elbolag och bytet kommer inte påverka din tillgång till el. Det finns inte heller någon risk att du blir dubbelt debiterad i samband med bytet.

Kostar det något att använda Elskling?

Nej, det är kostnadsfritt att jämföra elbolag med Elskling. Elskling lägger inte heller på något påslag på elpriset.

Hur många elbolag jämför Elskling?

Elskling jämför alla elhandelsbolag i Sverige, både regionala och nationella. Elskling uppger att antalet är 151 bolag (januari, 2021).