Elpriskollen – Omdöme

Med Elpriskollen är det möjligt att jämföra elpriser mellan olika elavtal och elbolag. I detta omdöme kan du läsa om alla för- och nackdelar med Elpriskollen och om de bästa alternativen 2022.

Så fungerar Elpriskollen.se

Elpriskollen.se är en jämförelsetjänst för elavtal från Energimarknadsinspektionen. Tjänsten gör det möjligt att hitta det billigaste avtalet utifrån en angiven elförbrukning.

Jämför följande elavtal

Elpriskollen jämför följande typer av elavtal:

  • Fast pris 0,5 år
  • Fast pris 1 år 
  • Fast pris 2 år 
  • Fast pris 3 år
  • Fast pris 4 år 
  • Fast pris 5 år
  • Rörligt pris utan bindningstis
  • Rörligt pris 1 år
  • Rörligt pris med tim-mätning 1 år
  • Mixavtal 1 år

Elavtal med rörligt elpris

Elavtal med rörligt pris är den populäraste avtalsformen i Sverige. Rörligt pris innebär att ditt elpris följer prisvariationerna på elbörsen Nord Pool. 

Under 2021 var det genomsnittliga spotpriset på Nord Pool 43 öre/kWh i elområde SE1 & SE2 (Luleå & Umeå), 67 öre/kWh i SE3 (Stockholm) samt 82 öre/kWh i SE4 (Malmö). 

Elavtal med fast elpris

Med Elpriskollen är det möjligt att jämföra elavtal med bundet elpriser från 6 månader upp till 5 år. Med ett bundet elpris betalar du lika mycket per kilowattimme under hela avtalsperioden. Du är därmed försäkrad mot höga elpriser om spotpriset på Nord Pool går upp.

Tänk dock på att du får betala en extra kostnad för denna prissäkring, därav är det oftast dyrare med bundet elpris, åtminstone sett över en längre tidsperiod. Läs mer om att välja rörligt eller fast elpris här.

Bästa alternativen 2022

Sveriges populäraste jämförelsetjänst för elavtal

Elskling har under lång tid varit Sveriges största jämförelsetjänst för elavtal och elpriser. Med Elskling tar det bara några minuter att hitta det billigaste elavtalet utifrån dina preferenser.

En mer användarvänlig och modern jämförelsetjänst som till skillnad från Elpriskollen även erbjuder en kostnadsfri kundtjänst.

elskling

Slutsats

Elpriskollen är en jämförelsetjänst av elavtal från den svenska myndigheten Energimarknadsinspektionen (Ei). Du har möjligheten att jämför en mängd olika typer av elavtal för att hitta det billigaste elavtalet baserat på din elförbrukning.

Det populäraste alternativet under 2022 är prisjämförelsetjänsten Elskling. Elskling erbjuder en betydligt modernare tjänst och tillhandahåller en kundtjänst som kan svara på dina frågor.

Fördelar

P

Kostnadsfri jämförelsetjänst.

P

Jämför 10 olika typer av elavtal.

Nackdelar

O

Ingen kundtjänst.

O

Lätt att missa alla rabatter som elbolagen erbjuder nya kunder.

O

Anger inte kundnöjdheten. Finns en risk att du väljer ett elbolag med hög andel missnöjda kunder.