Vilket elbolag är billigast?

Med tanke på att det finns över 140 elbolag i Sverige kan det vara en utmaning att hitta det billigaste elbolaget. Vi guidar dig rätt och visar de bästa alternativen för att köpa el billigt.

Utmaningen att hitta billiga elbolag

I Sverige finns det drygt 140 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal till privatkunder. Det blir därmed oerhört tidskrävande om man själv ska jämföra alla elbolag för att hitta det billigaste. Vi har därför sammanställt populära elbolag som erbjuder rabatter till alla nya kunder samt populära jämförelsetjänster som jämför elpriserna mellan elbolagen.

Välj mellan rörligt och fast pris

Oavsett vilket elbolag du väljer är det viktigt att bestämma sig om man är intresserad av ett rörligt eller fast elpris. Om du är intresserad av att köpa el så billigt som möjligt är vår rekommendation att du tecknar ett elavtal med rörligt elpris som följer prisvariationerna på elbörsen Nord Pool.

Elavtal med rörligt pris har historiskt sett alltid varit det billigaste alternativet, åtminstone över en längre tidsperiod. Däremot får du räkna med att elpriset kan variera mellan cirka 10 Р50 öre/kWh exkl. moms mellan olika månader. Under 2019 var det genomsnittliga priset 41 öre/kWh.

Jämför påslaget mellan elbolagen

Alla elbolag tar ut ett påslag på inköpspriset. Detta påslag ersätter elbolaget för bland annat kostnaden att köpa in elcertifikat, eventuell ursprungsmärkning och avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät. Påslaget skiljer sig i regel inte mycket mellan Sveriges större elhandelsleverantörer utan ligger oftast i intervallet 5 Р7 öre/kWh exkl. moms. 

Välj ett elbolag med nykundsrabatt

Med tanke på att påslaget på inköpspriset oftast endast skiljer sig något öre mellan elbolagen kan det vara en smart idé att välja ett elbolag som erbjuder rabatt till nya kunder. Under november 2020 erbjuder exempelvis Göta Energi en nykundsrabatt som innebär att alla nya kunder som  tecknar elavtal med rörligt elpris får ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten. 

Göta Energi erbjuder även ett av marknadens lägsta påslag på endast 3,6 öre/kWh exkl. moms. Påslaget inkluderar elcertifikat, däremot inte ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor. Ursprungsmärkt el går däremot att köpa till.

Glöm inte kundnöjdhet

Ett vanligt misstag är att privatpersoner enbart fokuserar på att hitta det billigaste elbolaget med de billigaste elpriserna. Kundnöjdheten är minst lika viktig, framför allt eftersom kundnöjdheten skiljer sig avsevärt mellan olika elbolag i elhandelsbranschen. Några elbolag kan exempelvis vara svart-listade av Energimarknadsinspektionen på grund av många klagomål medan andra har höga kundomdömen enligt både Reco och Svenskt Kvalitetsindex.

Elbolaget med högst anseddhet 2019 är Telge Energi enligt Sifo. Telge Energi erbjuder elavtal med rörligt elpris som har ett påslag på 4,0 öre/kWh exkl. moms och exkl. elcertifikat. Just nu betalar nya kunder ingen månadsavgift under de första 12 månaderna, vilket innebär en rabatt på 588 kr.

Så kan du hitta billigaste elbolaget 2020

Om du prioriterar lägsta möjliga elpris och vill jämföra ett stort antal elhandelsleverantörer rekommenderas en jämförelsetjänst som exempelvis Elskling. Elskling jämför alla elbolag och elavtal i Sverige, helt kostnadsfritt och utan tillkommande avgifter på elpriset. Det är därmed enkelt att hitta Sveriges billigaste elbolag på bara några minuter. Hos Elskling har privatpersoner möjligheten att jämföra elavtal med både fast och rörligt pris.