Vilket elbolag är billigast?

Med tanke på att det finns närmare 150 elbolag i Sverige kan det vara en utmaning att hitta det billigaste elbolaget. 

Utmaningen att hitta billiga elbolag

I Sverige finns det drygt 140 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder tusentals olika typer av elavtal till privatkunder. Det blir därmed oerhört tidskrävande om man själv ska jämföra alla elbolag för att hitta det billigaste. Som tur är finns det ett flertal jämförelsetjänster på den svenska marknaden som hjälper till med jämförelsen.

Välj mellan rörligt och fast pris

Oavsett vilket elbolag du väljer är det viktigt att bestämma sig om man är intresserad av ett rörligt eller fast elpris. Om du är intresserad av att köpa el så billigt som möjligt är vår rekommendation att du tecknar ett rörligt elavtal som följer prisvariationerna på elbörsen Nord Pool. Elavtal med rörligt pris har historiskt sett alltid varit det billigaste alternativet.

Välj ett elbolag med hög kundnöjdhet

Ett vanligt misstag är att privatpersoner enbart fokuserar på att hitta det billigaste elbolaget med de billigaste elpriserna. Kundnöjdheten är minst lika viktig, framför allt eftersom kundnöjdheten skiljer sig avsevärt mellan olika elbolag i elhandelsbranschen. Några elbolag kan exempelvis vara svart-listade av Energimarknadsinspektionen på grund av många klagomål medan andra har höga kundomdömen enligt både Reco och Svenskt Kvalitetsindex. 

Sveriges populäraste elbolag med högst kundnöjdhet 2019 enligt Svenskt Kvalitetsindex är Skellefteå Kraft. Elbolaget Skellefteå Kraft erbjuder ett rörligt elpris utan månadsavgift och utan något påslag under de första sex månaderna till alla nya kunder.

Så kan du hitta billigaste elbolaget 2020

Jämförelsetjänsten Elskling jämför alla elbolag och elavtal i Sverige, helt kostnadsfritt och utan tillkommande avgifter på elpriset. Det är därmed enkelt att hitta Sveriges billigaste elbolag på bara några minuter. Hos Elskling har privatpersoner möjligheten att jämföra elavtal med både fast och rörligt pris.