Byta elbolag och elavtal

Med vår jämförelsetjänst är det enkelt att jämföra och byta elavtal på bara några minuter.

Det är enkelt att byta elbolag i Sverige

I Sverige är det enkelt att byta elavtal. Det nya elbolaget sköter oftast all kontakt med ditt gamla elbolag, vilket innebär att du inte behöver göra någonting under bytesprocessen.

Om du exempelvis väljer att byta elbolag till Fortum har du möjligheten att teckna en fullmakt som ger Fortum möjligheten att säga upp ditt befintliga elavtal. Fortum kontrollerar även din befintliga uppsägningstid och startar upp ditt nya elavtal efter uppsägningstidens slut.

Om ditt nya elbolaget erbjuder denna tjänst, är det viktigt att du säger upp ditt befintliga elavtal själv och kontrollerar uppsägningstiden.

Inför ditt byte av elavtal rekommenderar vi att du tar fram din gamla elhandelsfaktura alternativt din elnätsfaktura om du är osäker över dina anläggningsuppgifter. Under bytet måste du bland annat ange din el-mätares EAN-nummer, även kallat anläggnings-ID.

Finns det risker med att byta elavtal?

Det finns inga risker med att byta elhandelsavtal och du behöver inte oroa dig för att det påverkar din tillgång till el. Bytet medför därmed ingen risk för elavbrott.

Du blir inte heller dubbeldebiterad eftersom det nya elbolaget kommer överens med ditt gamla elbolaget om datumet då bytet träder i kraft. 

Tänk på att du måste kontrollera att du inte redan är bunden till ett befintligt elavtal hos något elhandelsbolag innan du byter. Om du är bunden till ett befintligt elavtal kan det medföra en straffavgift om du bryter avtalet i förtid. Om du är osäker över ditt befintliga elavtal rekommenderar vi att du kontrollerar avtalsvillkoren alternativt ringer kundtjänsten och verifierar en eventuell bindningstid eller uppsägningstid.

Byt till fast eller rörligt elpris

De flesta elbolag erbjuder möjligheten att byta till fast eller rörligt elavtal. Den mest populära avtalsformen är rörligt elpris som följer marknadspriset på elbörsen Nord Pool. Omkring 50 % av de svenska hushållen har ett rörligt elavtal enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (december 2019). Historiskt sett under en längre tidsperiod har elavtal med rörligt elpris varit billigare än elavtal med bundet elpris.

Med ett fast elavtal binder du elpriset under avtalsperioden som ofta är mellan 6 månader – 5 år. Du vet därmed exakt vad elen kommer kosta under hela avtalsperioden och undviker risken att elpriset går upp. Eftersom elhandelsbolaget tar risken att elpriset går upp får du betala ett något högre elpris.

Byt till ett elbolag med rabatt till nya kunder

Ett smart sätt att köpa el billigt är att kontinuerligt byta elavtal för att ta del av elbolagens nykundsrabatter. Det är inte ovanligt att elbolag bjuder på den fasta månadsavgiften under det första året som ny kund, vilket innebär en rabatt på cirka 500 – 600 kr. Använd vår jämförelsetjänst för att hitta ett elbolag som erbjuder en rabatt i ditt elområde.

Vanliga frågor

Hur gör jag för att byta elbolag?

Kontrollera om du har någon bindningstid eller uppsägningstid hos ditt nuvarande elbolag. Teckna sedan ett nytt elavtal hos ett nytt elbolag och välj ett start-datum som passar in med din uppsägningstid. Säg sedan upp ditt befintliga elavtal genom mail eller ett telefonsamtal.

Tips: De flesta elbolag hjälper till med bytet. Exempelvis hjälper Fortum till med hela bytesprocessen så att du inte riskerar att bryta ditt befintliga elavtal i förtid, vilket kan leda till straffavgifter.

Vilket elbolag ska jag byta till?

Med tanke på den tuffa konkurrensen mellan elbolagen skiljer sig sällan elpriserna speciellt mycket, framför allt när det kommer till elavtal med rörligt pris. Därför är det en smart idé att byta till ett elbolag som ger rabatter till nya kunder. Om du exempelvis byter till Fortum behöver du inte betala några fasta avgifter under det första året, vilket innebär en rabatt på 504 kr.

Vilket elavtal ska jag byta till för billigast el?

Om du vill byta elavtal och prioriterar chansen att få ett så lågt elpris som möjligt rekommenderas elavtal med rörligt elpris. Denna avtalsform följer prisutvecklingen på elmarknaden vilket kan leda till låga elpriser under vissa perioder. Exempelvis var elpriset lägre än 10 öre per kWh under både april och juli under 2020 i elområde SE3.