Vad händer om man inte betalar elräkningen?
Vad händer egentligen om man inte betalar elräkningen i tid? I denna artikel går vi igenom allt som är viktigt att tänka och förklarar vad du kan göra för att inte få elen avstängd.
Vad som händer direkt efter en missad betalning
Att glömma eller missa att betala en elräkning på förfallodagen är något som kan hända vem som helst. I de flesta fall leder inte en enstaka försening till allvarliga konsekvenser, men det är viktigt att förstå vad som sker direkt efter att betalningen uteblivit, så att man kan agera snabbt och undvika att situationen förvärras.
När förfallodatumet har passerat utan att betalning har kommit in, skickar elbolaget vanligtvis ut en betalningspåminnelse. Denna påminnelse innehåller information om det ursprungliga beloppet, ett nytt förfallodatum samt en påminnelseavgift. Förutom påminnelseavgiften har elbolaget också rätt att ta ut dröjsmålsränta.
Om du betalar fakturan inklusive alla avgifter innan det nya förfallodatumet som anges i påminnelsen, avslutas ärendet och inga ytterligare konsekvenser uppstår. Om du däremot inte betalar lämnas skulden ofta över till ett inkassobolag
Vissa elbolag skickar ut fler än en betalningspåminnelse innan man går vidare till inkasso, men det finns ingen skyldighet för dem att göra det.
Inkasso tar över ärendet
Om elräkningen inte har betalats trots att en betalningspåminnelse skickats ut, lämnar elbolaget över ärendet till ett inkassobolag. Detta sker ofta inom ett par veckor från förfallodatumet. Överlämningen till inkasso innebär inte bara ytterligare avgifter, utan också att skulden nu hanteras av en extern part med fokus på att driva in obetalda fordringar.
När inkassobolaget tar över skulden skickas ett inkassokrav till dig som kund. Det är ett formellt kravbrev som informerar om att din skuld nu ligger hos inkasso och att du omedelbart måste reglera den för att undvika vidare åtgärder. I inkassokravet inkluderas det ursprungliga beloppet, eventuell dröjsmålsränta och tidigare avgifter, samt en ny avgift som kallas inkassoavgift.
Om du har fått ett inkassokrav bör du agera direkt, antingen genom att betala hela beloppet enligt anvisningarna eller genom att ta kontakt med inkassobolaget för att diskutera möjliga lösningar.
Då går ärendet vidare till Kronogoden
Om du inte betalar inkassokravet och inte heller kontaktar inkassobolaget för att hitta en lösning, finns det en stor risk att ärendet går vidare till Kronofogden. Kronofogden är en statlig myndighet med uppgift att hjälpa fordringsägare, i det här fallet elbolaget eller inkassobolaget, att få betalt. När ett ärende lämnas in till myndigheten innebär det att din obetalda elräkning nu har blivit en rättslig angelägenhet.
Processen hos Kronofogden inleds med ett så kallat betalningsföreläggande. Det innebär att du som gäldenär får ett brev hem där du uppmanas att antingen betala skulden, inklusive nya avgifter, eller bestrida kravet inom en viss tid. Om du bestrider kravet och har giltiga skäl, kan ärendet i vissa fall gå vidare till domstol för prövning. Men om du varken bestrider eller betalar, fastställer Kronofogden skulden genom ett utslag.
Det är just detta utslag som innebär att du riskerar att få en betalningsanmärkning, något som kan få mycket långvariga konsekvenser. En betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretag och ligger kvar i tre år för privatpersoner. Det kan påverka din möjlighet att få låna pengar, teckna mobilabonnemang eller hyra en bostad.
När kan elen stängas av?
Eelbolag har rätt att stänga av elen om fakturor inte betalas, däremot är processen är strikt reglerad och det finns skydd för konsumenter i utsatta situationer.
Innan elbolaget får stänga av elen måste vissa villkor vara uppfyllda. För det första måste elbolaget informerat dig om att du har en skuld, ofta genom en eller flera påminnelser och eventuellt ett inkassokrav.
Därefter måste elbolaget skicka en särskild avstängningsvarning. Denna varning ska tydligt tala om att din el kommer att stängas av om inte betalning sker inom en viss tidsfrist. Elbolaget är enligt ellagen skyldiga att följa denna formella process, vilket innebär att en avstängning inte får ske utan förvarning.
Vad kan jag göra om jag inte kan betala?
Att inte kunna betala sin elräkning är en situation som många hushåll kan hamna i någon gång i livet, särskilt i tider av höga elpriser, lågkonjunktur eller personliga ekonomiska svårigheter. Det viktigaste du kan göra i den här situationen är att inte blunda för problemet. Ju tidigare du agerar, desto större är chansen att hitta en lösning.
1. Kontakta elbolaget
Det första steget är att kontakta elbolaget så fort som möjligt. Många elhandelsföretag är måna om att behålla sina kunder och är därför ofta villiga att diskutera tillfälliga lösningar om du har svårt att betala en faktura. Det kan handla om att få senarelagt förfallodatum eller att upprätta en avbetalningsplan där skulden delas upp i mindre delar som du betalar under en längre period.
2. Hjälp från socialtjänsten
För personer som befinner sig i en mycket ansträngd ekonomisk situation, finns det även möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd via socialtjänsten i din kommun. Om du till exempel riskerar att få elen avstängd och du inte har några egna tillgångar att betala med, kan du i vissa fall få hjälp med att betala räkningen.
3. Låna pengar från anhörig eller privat aktör
Om du inte har möjlighet att betala din elräkning och inte hittar några andra lösningar, som uppskov eller avbetalningsplan, kan det vara värt att överväga hjälp från en närstående. Att be om ekonomiskt stöd från en familjemedlem eller nära vän kan kännas jobbigt, men i en akut situation när det handlar om att undvika att elen stängs av, kan det vara ett mycket bättre alternativ än att låta skulden gå till Kronofogden. Ofta vill människor i din närhet hjälpa, men de behöver veta att du har det svårt.
Om du väljer att låna pengar från en anhörig är det klokt att vara tydlig med hur mycket du behöver, vad pengarna ska användas till och när du planerar att betala tillbaka. Ett enkelt skuldebrev eller muntlig överenskommelse kan räcka, men öppen och ärlig kommunikation är nyckeln för att undvika framtida missförstånd eller konflikter.
Ett annat alternativ är att ta ett mindre privatlån för att betala elräkningen. Undvik däremot dyra snabblån, även kallade kontokrediter, som ofta har höga avgifter.
Om du har ett kreditkort kan du överväga att använda det för att betala elräkningen. De flesta kortutgivare erbjuder möjligheten att betala fakturor med krediten. Om du inte har ett kreditkort kan du överväga att ansöka om ett gratis kreditkort, det vill säga ett kreditkort utan årsavgift. Tänk dock på att krediten endast är gratis om du betalar hela skulden innan förfallodatumet, annars tillkommer en ränta som vanligtvis uppgår till cirka 15 – 20 % (nominell årsränta).