Ska jag välja Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är elbolagen som hjälper elkonsumenter att få en bättre kontroll över sin elanvändning med en App. Vi guidar dig rätt och visar vilket elbolag som erbjuder det lägsta elpriset och Appen med flest funktioner.

Rörligt elavtal med timmes-mätning

Både Tibber och Greenely erbjuder privatkunder ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Elavtalet är timmes-mätt vilket innebär att ditt elavtal följer marknadspriset varje timme. Du har därmed möjligheten att anpassa din elförbrukning under dygnet för att spara pengar och få en lägre elräkning.

Det är inte ovanligt att elkonsumenter som bor i villa och som anpassar sin elförbrukning utifrån marknadspriset sänker sin elhandelskostnad med cirka 20 %.

Funktioner i Appen

Båda elbolagen erbjuder en användarvänlig App som gör det enkelt att få kontroll över sin elförbrukning. Två grundläggande funktioner är möjligheten att följa upp sin elförbrukning i kombination med möjligheten att se aktuella spotpriser på Nord Pool.

Både Tibber och Greenely erbjuder även fler funktioner, bland annat:

  • Vecko- och månadsrapporter.
  • Analysera din elförbrukning mot utomhustemperatur.
  • Smart laddning av elfordon.

 

Smart laddning av elbilar

Både Tibber och Greenely erbjuder så kallad smart laddning av elbilar, vilket innebär att laddningen styrs utifrån spotpriserna på Nord Pool. Genom att ladda elbilen under dygnets billigaste timmar är det möjligt att spara pengar.

Greenely har stöd till 13 bilmärken medan Tibber har stöd till 12 bilmärken. Både Tibber och Greenely har därmed stöd till de vanligaste bilmärkena i Sverige, som exemplvis Volvo, Kia, BMW, Audi, Tesla, Volkswagen och Porsche. 

Förnybar el

Tibber säljer endast ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor som exempelvis vindkraft, vattenkraft och solkraft. Greenely har däremot gått ett steg längre och säljer endast förnybar el med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Bra Miljöval är den tuffaste miljömärkningen i Sverige som ställer hårda krav på produktionskällorna.

Elpriser och avgifter

Greenely och Tibber erbjuder en liknande prismodell. Till skillnad från traditionella elbolag vill Greenely och Tibber inte tjäna pengar på antalet kWh som säljs utan istället få sina elkunder att försöka sänka sin elanvändning. Båda dessa elbolag har därmed ingen vinstmarginal i påslaget utan den enda vinstmarginalen finns i den fasta månadsavgiften.

Tibber är däremot inte helt transparenta i sin prissättning eftersom man inte anger påslaget på inköpspriset. Greenely är tydliga med att påslaget består av kostnaden för miljömärkning Bra Miljöval (cirka 1,4 öre/kWh exkl. moms) och kostnaden för elcertifikat (cirka 0,8 öre/kWh exkl. moms).

Bindning- och uppsägningstider

Både Tibber och Greenely har schyssta villkor när det kommer till bindningstid. Du kan när som helst byta elbolag utan att riska att bli debiterad några bryt-avgifter. Det är därmed enkelt att prova någon av dessa elbolag utan att behöva oroa sig för långa bindnings- och uppsägningstider.

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Både Tibber och Greenely erbjuder en användarvänlig App med funktioner som underlättar uppföljningen av elförbrukning och som gör det möjligt att följa spotpriserna på elbörsen Nord Pool i realtid. Däremot har Greenely fler funktioner än Tibber, exempelvis erbjuds vecko- och månadsrapporter samt möjligheten att få notiser vid avvikande elförbrukning.

När det kommer till prissättningen är det endast Greenely som är tydliga och transparenta med alla påslag och avgifter. Tibber anger exempelvis inte påslaget på inköpspriset. Vi rekommenderar därmed Greenely som erbjuder ett av marknadens lägsta påslag som inkluderar miljömärkningen Bra Miljöval. 

Kampanj hos Greenely (februari 2023): Använd rabattkod ”6moff” för att inte behöva betala någon månadsavgift under 6 månader. 

Vanliga frågor

Vem erbjuder smart laddning av elbilar?

Både Greenely och Tibber erbjuder smart laddning av elfordon och båda har stöd för alla vanliga bilmärken på marknaden som exempelvis BMW, Volvo, Audi, KIA, Skoda m.fl. Tack vare smart laddning är det möjligt att ladda till ett betydligt lägre elpris än genomsnittet, eftersom laddning sker under de timmar då spotpriset på Nord Pool är om lägst.

Vem erbjuder en App med flest funktioner?

Både Greenely och Tibber erbjuder en App med liknande funktioner. Hos båda dessa elbolag är det enkelt att exempelvis följa upp sin egen elanvändning och spotpriser på Nord Pool. Både Greenely och Tibber erbjuder även smart laddning av elbilar.

Har Tibber eller Greenely lägst påslag på inköpspriset?

Det är endast Greenely som redovisar sitt totala påslag, det vill säga det totala rörliga påslaget (öre per kWh) inklusive påslag som exempelvis elcertifikat, miljömärkning och avgifter till Nord Pool och Svenska Kraftnät. Hos Greenely är det totala påslaget cirka 2,2 öre per kWh, vilket inkluderar Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.

Erbjuder Tibber eller Greenely rabatt till nya kunder?

Endast Greenely erbjuder en rabatt till nya kunder. Använd vår rabattkod som specificeras i jämförelsetjänsten för att spara 414 kr. Observera att rabatten enbart gäller för nya kunder.

Vem erbjuder bäst villkor för uppsägning?

Både Tibber och Greenely har riktigt bra villkor när det kommer till uppsägningstid. Ingen uppsägningstid eller bindningstid finns, vilket innebär att du alltid har friheten att byta elbolag.