Ska jag välja Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är elbolagen som hjälper elkonsumenter att få en bättre kontroll över sin elanvändning med en App. Vi guidar dig rätt och visar vilket elbolag som erbjuder det lägsta elpriset och Appen med flest funktioner.

Rörligt elavtal med timmes-mätning

Både Tibber och Greenely erbjuder privatkunder ett elavtal med rörligt elpris som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Elavtalet är timmes-mätt vilket innebär att ditt elavtal följer marknadspriset varje timme. Du har därmed möjligheten att anpassa din elförbrukning under dygnet för att spara pengar och få en lägre elräkning.

Det är inte ovanligt att elkonsumenter som bor i villa och som anpassar sin elförbrukning utifrån marknadspriset sänker sin elhandelskostnad med cirka 20 %.

Funktioner i Appen

Båda elbolagen erbjuder en användarvänlig App som gör det enkelt att få kontroll över sin elförbrukning. Två grundläggande funktioner är möjligheten att följa upp sin elförbrukning i kombination med möjligheten att se aktuella tim-priser på Nord Pool.

Greenely erbjuder däremot flest funktioner, bland annat följande:

  • Vecko- och månadsrapporter.
  • Notiser vid avvikande elanvändning.
  • Analysera din elförbrukning mot utomhustemperatur.

 

Förnybar el

Tibber säljer endast ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor som exempelvis vindkraft, vattenkraft och solkraft. Greenely har däremot gått ett steg längre och säljer endast förnybar el med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Bra Miljöval är den tuffaste miljömärkningen i Sverige som ställer hårda krav på produktionskällorna.

Elpriser och avgifter

Greenely och Tibber erbjuder en liknande prismodell. Till skillnad från traditionella elbolag vill Greenely och Tibber inte tjäna pengar på antalet kWh som säljs utan istället få sina elkunder att försöka sänka sin elanvändning. Båda dessa elbolag har därmed ingen vinstmarginal i påslaget utan den enda vinstmarginalen finns i den fasta månadsavgiften.

Tibber är däremot inte helt transparenta i sin prissättning eftersom man inte anger påslaget på inköpspriset. Greenely är tydliga med att påslaget består av kostnaden för miljömärkning Bra Miljöval (cirka 1,4 öre/kWh exkl. moms) och kostnaden för elcertifikat (cirka 0,8 öre/kWh exkl. moms).

Bindning- och uppsägningstider

Både Tibber och Greenely har schyssta villkor när det kommer till bindningstid. Du kan när som helst byta elbolag utan att riska att bli debiterad några bryt-avgifter. Det är därmed enkelt att prova någon av dessa elbolag utan att behöva oroa sig för långa bindnings- och uppsägningstider.

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Både Tibber och Greenely erbjuder en användarvänlig App med funktioner som underlättar uppföljningen av elförbrukning och som gör det möjligt att följa spotpriserna på elbörsen Nord Pool i realtid. Däremot har Greenely fler funktioner än Tibber, exempelvis erbjuds vecko- och månadsrapporter samt möjligheten att få notiser vid avvikande elförbrukning.

När det kommer till prissättningen är det endast Greenely som är tydliga och transparenta med alla påslag och avgifter. Tibber anger exempelvis inte påslaget på inköpspriset. Vi rekommenderar därmed Greenely som erbjuder ett av marknadens lägsta påslag som inkluderar miljömärkningen Bra Miljöval.