Ska jag välja Tibber eller Greenely?

Tibber och Greenely är elbolagen som hjälper elkonsumenter att få en bättre kontroll över sin elanvändning med en App. Vi guidar dig rätt och visar vilket elbolag som erbjuder det lägsta elpriset och Appen med flest funktioner.

Likheter mellan Tibber och Greenely

Tibber och Greenelyär två populära elhandelsbolag i Sverige när det kommer till elavtal med timpris. Det finns ett flertal likheter mellan båda dessa elbolag, bland annat följande:

  • Båda elbolagen erbjuder endast en typ av elavtal, vilket är elavtal med rörligt elpris som följer inköpspriset på el varje timme.
  • Båda elbolagen har inget extra påslag på inköpspriset, då man inte vill tjäna mer pengar om kunderna använder mer el. 
  • Båda elbolagen har utvecklat en App som hjälper kunderna att få kontroll över sin elanvändning och verktyg för att minska elkostnaderna. 

Det finns därmed en anledning varför många elkonsumenter frågar sig om man ska teckna ett elavtal hos Tibber eller Greenely.

Elavtal med timpris

Elavtal med timpris följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool ner på timmes-nivå. Elpriset på elbörsen Nord Pool, som ofta kallas spotpris, varierar varje timme under dygnet beroende på utbud och efterfrågan. Kommande dygns spotpriser bestäms dagen innan omkring lunchtid. Som elkonsument vet man därmed i god tid vad spotpriserna kommer vara närmsta dygnet, vilket gör det möjligt att anpassa sin elförbrukning under dygnet för att spara pengar. 

Timpris har blivit ett väldigt populärt elavtal bland elbilsägare, eftersom det är möjligt att spara mycket pengar genom att ladda elbilen när spotpriser är som lägst, vilket ofta är mellan cirka 00:00 – 05:00 under natten,

Det är inte ovanligt att elkonsumenter som bor i villa och som anpassar sin elförbrukning utifrån marknadspriset sänker sin elhandelskostnad med cirka 10 – 20 %.

Elpriser och avgifter

Greenely och Tibber erbjuder en liknande prismodell. Till skillnad från traditionella elbolag vill Greenely och Tibber inte tjäna pengar på antalet kWh som säljs utan istället få sina elkunder att försöka sänka sin elanvändning. Båda dessa elbolag har därmed inget påslag på inköpspriset, utöver kostnaden för att köpa in elcertifikat.

Månadsavgiften skiljer sig däremot mellan Tibber och Greenely. Tibber har en månadsavgift på 49 kr, jämfört mot Greenely som har en månadsavgift på 69 kr. Greenely erbjuder möjligheten att sänka månadsavgiften till 49 kr, genom en årlig inbetalning av de fasta avgifterna på 588 kr.

Funktioner i Appen

Båda elbolagen erbjuder en användarvänlig App som gör det enkelt att få kontroll över sin elförbrukning. Två grundläggande funktioner är möjligheten att följa upp sin elförbrukning i kombination med möjligheten att se aktuella spotpriser på Nord Pool.

Både Tibber och Greenely erbjuder även fler funktioner, bland annat:

  • Vecko- och månadsrapporter.
  • Analysera din elförbrukning mot utomhustemperatur.
  • Smart laddning av elfordon.
  • Få notiser vid avvikande elförbrukning. 

Däremot är det endast Tibber som erbjuder smart styrning av värmen i villor. Styrningen innebär att fastigheten värms upp smartare baserat på aktuella spotpriser på Nord Pool för att sänka elkostnaden för uppvärmning.

Smart laddning av elbilar

Både Tibber och Greenely erbjuder så kallad smart laddning av elbilar, vilket innebär att laddningen styrs utifrån spotpriserna på Nord Pool. Genom att ladda elbilen under dygnets billigaste timmar är det möjligt att spara pengar.

Greenely har stöd till 13 bilmärken medan Tibber har stöd till 12 bilmärken. Både Tibber och Greenely har därmed stöd till de vanligaste bilmärkena i Sverige, som exemplvis Volvo, Kia, BMW, Audi, Tesla, Volkswagen och Porsche. 

Förnybar el

Både Greenely och Tibber säljer endast ursprungsmärkt el från förnyelsebara energikällor som exempelvis vindkraft, vattenkraft och solkraft. Ursprungsgarantier är ett elektroniskt certifikat som garanterar elens ursprung.

Rabatter till nya kunder

Tibber erbjuder just nu ingen rabatt till nya kunder, baserat på vår undersökning.Däremot erbjuder Greenely en rabatt till nya kunder under sommaren 2023. För att ta del av rabatten behöver du använda vår rabattkod ”6moff” samt teckna ett elavtal genom nedanstående länk. Rabatten innebär att en besparing på 414 kr under de första sex månaderna som kund.

Bindning- och uppsägningstider

Både Tibber och Greenely har schyssta villkor när det kommer till bindningstid. Du kan när som helst byta elbolag utan att riska att bli debiterad några bryt-avgifter. Det är därmed enkelt att prova någon av dessa elbolag utan att behöva oroa sig för långa bindnings- och uppsägningstider.

Kundnöjdhet

Svenskt Kvalitetsindex undersöker årligen kundnöjdheten inom elhandelsbranschen. Den senaste studien som publicerades november 2022 visar att Tibber har högst kundnöjdhet i hela branschen. Bild nedan visar resultatet från undersökningen.

SKI Kundnöjdhet inom Elhandel Privatkunder

Slutsats – ska jag välja Greenely eller Tibber?

Både Tibber och Greenely erbjuder elkonsumenter möjligheten att teckna ett rörligt elavtal som följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool ner på timmes-nivå. Båda dessa elbolag har även en liknande prissättning och avtalsvillkor. Det är därmed ingen större skillnad mellan Greenely och Tibber och vi är säkra på att du kommer bli nöjd oavsett vilket elbolag du väljer.

Vanliga frågor

Vem erbjuder smart laddning av elbilar?

Både Greenely och Tibber erbjuder smart laddning av elfordon och båda har stöd för alla vanliga bilmärken på marknaden som exempelvis BMW, Volvo, Audi, KIA, Skoda m.fl. Tack vare smart laddning är det möjligt att ladda till ett betydligt lägre elpris än genomsnittet, eftersom laddning sker under de timmar då spotpriset på Nord Pool är om lägst.

Vem erbjuder en App med flest funktioner?

Både Greenely och Tibber erbjuder en App med liknande funktioner. Hos båda dessa elbolag är det enkelt att exempelvis följa upp sin egen elanvändning och spotpriser på Nord Pool. Både Greenely och Tibber erbjuder även smart laddning av elbilar.

Vem av Tibber och Greenely lägst påslag på inköpspriset?

Både Tibber och Greenely är tydliga med att dem inte tar ut något påslag på inköpspriset. Däremot tillkommer avgifter som är kopplade till inköpskostnaden, exempelvis avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät samt kostnaden för att köpa in elcertifikat.

Erbjuder Tibber eller Greenely rabatt till nya kunder?

Endast Greenely erbjuder en rabatt till nya kunder. Använd vår rabattkod som specificeras i jämförelsetjänsten för att spara 414 kr. Observera att rabatten enbart gäller för nya kunder.

Vem erbjuder bäst villkor för uppsägning?

Både Tibber och Greenely har riktigt bra villkor när det kommer till uppsägningstid. Ingen uppsägningstid eller bindningstid finns, vilket innebär att du alltid har friheten att byta elbolag.